Polski serial audio wyrusza na podbój Europy

„Jednooki król” Jakuba Ćwieka to pierwszy z polskich seriali audio, który zadebiutuje na zagranicznych rynkach. W najbliższych miesiącach tytuł zostanie wydany w Holandii,Szwecji i Danii. Wkrótce w ślad za “Jednookim …” ruszą inne historie wydawane w ramach projektu Storytel Original.

Jesteśmy dumni, że polski serial audio wydany w ramach Storytel Original zadebiutuje zagranicą – mówi Michał Szolc, Country Manager Storytel.pl. – "Jednooki Król" to świetna opowieść, która została bardzo dobrze przyjęta przez polskich słuchaczy. Jej popularność to dowód na to, iż projekt Storytel Original warto rozwijać. Dlatego rozbudowujemy zespół redaktorów i nieustannie szukamy ciekawych historii, które wydamy na polskim i zagranicznych rynkach. W Polsce jest wielu utalentowanych, ale nieznanych dotychczas autorów, którzy dzięki projektowi Storytel Original mają szansę zadebiutować na rynku audiobooków – dodaje  Szolc.

Jednooki król, czyta: Marcin Perchuć | Storytel Original

„Jednooki król” Jakuba Ćwieka w interpretacji Marcina Perchucia to serial audio, łączący w sobie kryminał z fantastyczną wizją bliskiej przyszłości, w której ludzkość utraciła najważniejszy ze zmysłów – wzrok. Drugi sezon serialu powstanie w 2018 roku. Oprócz niego Jakub Ćwiek napisze także serial dla młodzieży.
Storytel Original rozwija się bardzo dynamicznie. W lipcu premierę miał pierwszy wyłoniony w formule konkursowej tytuł. „Rozpad połowiczny” Patrycji Żurek w interpretacji Joanny Osydy to przejmująca historia obyczajowa o kobiecie, próbującej wyrwać się z rąk manipulującego nią męża. Jeszcze w tym roku w ramach Storytel Original wydane zostaną kolejne seriale autorów wyróżnionych w naszych konkursach. Na tym jednak nie koniec, ponieważ Storytel Original  ogłasza nieustający nabór dla pisarzy I pisarek, chcących wraz z nami opowiadać swoje historie – zasady dotyczące nadsyłania propozycji seriali audio znajdują się tutaj: https://blog.storytel.pl/2017/07/18/storytel-czeka-na-wasze-powiesci-w-odcinkach/
Zeitgest okaldka net.png
W sierpniu premierę będą miały dwa seriale audio. Pierwszy z nich, „Zeitgeist” Michała Protasiuka, to czytany przez Antoniego Pawlickiego thriller o nierównej walce korporacji z wyjawiającymi ich zbrodnie sygnalistami. Drugi to kontynuacja losów „Pani doktor”  Weroniki Wierzchowskiej, czytanej przez Adę Fijał. Pozostałe wybrane zapowiedzi na najbliższy rok to: postapokaliptyczny serial "Czworo i Bies" Krzysztofa Piskorskiego, pierwszy szwedzki serial audio przełożony na język polski, serial historyczno-fantastyczny Pawła Majki i Michała Cetnarowskiego oraz serial obyczajowy Kuby Wojtaszczyka, autora m.in. świetnie przyjętej powieści "Dlaczego nikt nie wspomina psów z Titanica?".
Za projekt Storytel Original odpowiadają Marcin Zwierzchowski (publicysta i dziennikarz kulturalny) oraz Michał Cetnarowski (pisarz, redaktor i tłumacz).
Storytel Original to unikatowy projekt na polskim rynku, w ramach którego tworzone są historie, pisane specjalnie pod format audio, silnie inspirowane formą serialu: każdy „sezon” to dziesięć godzinnych odcinków, które stanowią zamkniętą fabularnie całość, zostawiając jednak furtkę do kontynuacji czy spin-offów.   Serwis Storytel.pl działa w Polsce od lutego 2016. Oferuje w ramach jednego abonamentu nieograniczony dostęp do tysięcy audiobooków w języku polskim i angielskim. W ofercie znajduje się bogaty katalog audiobooków z takich gatunków literackich jak: fantastyka, kryminał, literatura piękna, biografie czy poradniki.. Książek można słuchać na tablecie lub smartfonie. Serwis obsługuje systemy operacyjne iOS, Android i Windows. Słuchanie audiobooków odbywa się w streamingu, ale książki możemy zapisać również w trybie offline, dzięki czemu korzystanie z aplikacji jest możliwe również bez dostępu do sieci. Z aplikacji Storytel korzysta globalnie ponad 300 tys. subskrybentów.   www.storytel.pl

Zeitgest okaldka net.png

kuba_cwiek_IP.png

Jakub Ćwiek i Marcin Perchuć w Storytel.pl

Pod koniec kwietnia w serwisie Storytel.pl w ramach Storytel Original pojawił się audiobook autorstwa Jakuba Ćwieka w interpretacji Marcina Perchucia p.t. "Jednooki król".
Audiobooki w streamingu? Mówili, że to się nie uda!

Dostęp do szerokiej bazy audiobooków w ramach jednego abonamentu – takie rozwiązanie zaproponował Polakom rok temu serwis Storytel. To wydarzenie zrewolucjonizowało polski rynek audiobooków. Dziś Storytel stale powiększa bazę klientów, dla których wprowadza wiele innowacji – nowe metody płatności, audiobooki pisane na specjalne zamówienie serwisu oraz produkcje własne (w tym roku planowane jest wydanie 250 audiobooków).
Storytel jak Netflix

We wrześniu 2016 r. Storytel, streamingowy serwis z audiobookami, rozpoczął prace nad przygotowaniem unikatowego produktu na polskim rynku - Storytel Original, w ramach którego tworzone będą audiobooki, pisane specjalnie na zamówienie serwisu. Pierwsze tytuły pojawią się w aplikacji Storytel w pierwszym kwartale 2017 roku. Za projekt odpowiada Marcin Zwierzchowski, do tej pory związany m.in. z Prószyński Media i naEKRANIE.pl.
Opowiadanie H.P. Lovecrafta w adaptacji Jakuba Ćwieka

Co łączy mitologię Cthulhu i krajobrazy Opolszczyzny? Przekonać się o tym mogą użytkownicy serwisu Storytel. Specjalnie dla nich, opowiadanie “Szepczący w ciemności” H.P. Lovecrafta wziął na warsztat Jakub Ćwiek. Polski pisarz dokonał trawestacji utworu, osadzając akcję w pięknej, acz mrocznej scenerii okolic Głuchołazów i Pokrzywnej.