Jakub Ćwiek i Marcin Perchuć w Storytel.pl

Informacja prasowa | Warszawa, 8.05.2017

Jakub Ćwiek i Marcin Perchuć w Storytel.pl

Pod koniec kwietnia w serwisie Storytel.pl w ramach Storytel Original pojawił się audiobook autorstwa Jakuba Ćwieka w interpretacji Marcina Perchucia p.t. "Jednooki król".

„Jednooki król” to serial audio, łączący w sobie kryminał z fantastyczną wizją bliskiej przyszłości, w której ludzkość utraciła najważniejszy ze zmysłów. Kiedyś ludzie bali się ciemności, teraz muszą się do niej zaadaptować. Ogólnoświatowa epidemia odebrała ludzkości wzrok, pogrążając nasz świat w mroku. Przystosowaliśmy się jednak do tego, oswoiliśmy tę nową rzeczywistość, zapominając o strachu przed tym, czego nie widzimy. On chce znowu nas tego nauczyć – on, widzący, król wśród ślepców.

Jak podkreśla autor, Jakub Ćwiek, po raz pierwszy inspiracją do napisania tekstu było dla niego samo medium. - Choć temat utraty wzroku intrygował mnie od dawna, to dopiero koncept serialu audio uformował w mej głowie opowieść.  I to jest historia o oswajaniu pierwotnych lęków, w tym jednego z tych największych - lęku przed ciemnością. O tym jak żmudna to praca i jak, tak myślę, syzyfowa. To wreszcie kolejne wyzwanie dla mnie jako pisarza. Jak opowiadać o świecie, do którego nie pasuje język oparty na słowach związanych ze wzrokiem. Ciekawe doświadczenie - dodaje Ćwiek.
jednooki_krol_audiobook2_1.jpg
Storytel Original to unikatowy produkt na polskim rynku, w ramach którego tworzone są audiobooki, pisane specjalnie pod format audio, silnie inspirowane formą serialu: każdy „sezon” to dziesięć godzinnych odcinków, które stanowią zamkniętą fabularnie całość, zostawiając jednak furtkę do kontynuacji czy spin-offów. W marcu 2017 roku ukazały się trzy tytuły w ramach tego projektu: „Dobry glina” (autor: Andrzej W. Sawicki, czyta: Andrzej Chyra), „Pani doktor” (autorka: Weronika Wierzchowska, czyta: Ada Fijał) oraz „Graffiti girl blues” (autor: Emil Strzeszewski, czyta: Filip Kosior). Za projekt odpowiada Marcin Zwierzchowski, do tej pory związany m.in. z Prószyński Media i naEKRANIE.pl.
Storytel działa w Polsce od lutego 2016. Oferuje w ramach jednego abonamentu nieograniczony dostęp do tysięcy tytułów w języku polskim i angielskim. W ofercie dominuje fantastyka oraz kryminały, ale znajdziemy tu także pozostałe gatunki literackie: biografie, reportaże, poradniki i literaturę piękną. Książek można słuchać na tablecie lub smartfonie. Serwis obsługuje systemy operacyjne iOS, Android i Windows. Słuchanie audiobooków odbywa się w streamingu, ale książki możemy zapisać również w trybie offline, dzięki czemu korzystanie z aplikacji jest możliwe również bez dostępu do sieci. Z aplikacji Storytel korzysta globalnie ponad 300 tys. subskrybentów. www.storytel.pl

jednooki_krol_ebook2.jpg

jednooki_krol_audiobook2_1.jpg

Storytel jak Netflix

We wrześniu 2016 r. Storytel, streamingowy serwis z audiobookami, rozpoczął prace nad przygotowaniem unikatowego produktu na polskim rynku - Storytel Original, w ramach którego tworzone będą audiobooki, pisane specjalnie na zamówienie serwisu. Pierwsze tytuły pojawią się w aplikacji Storytel w pierwszym kwartale 2017 roku. Za projekt odpowiada Marcin Zwierzchowski, do tej pory związany m.in. z Prószyński Media i naEKRANIE.pl.
Opowiadanie H.P. Lovecrafta w adaptacji Jakuba Ćwieka

Co łączy mitologię Cthulhu i krajobrazy Opolszczyzny? Przekonać się o tym mogą użytkownicy serwisu Storytel. Specjalnie dla nich, opowiadanie “Szepczący w ciemności” H.P. Lovecrafta wziął na warsztat Jakub Ćwiek. Polski pisarz dokonał trawestacji utworu, osadzając akcję w pięknej, acz mrocznej scenerii okolic Głuchołazów i Pokrzywnej.
Audiobooki w streamingu? Mówili, że to się nie uda!

Dostęp do szerokiej bazy audiobooków w ramach jednego abonamentu – takie rozwiązanie zaproponował Polakom rok temu serwis Storytel. To wydarzenie zrewolucjonizowało polski rynek audiobooków. Dziś Storytel stale powiększa bazę klientów, dla których wprowadza wiele innowacji – nowe metody płatności, audiobooki pisane na specjalne zamówienie serwisu oraz produkcje własne (w tym roku planowane jest wydanie 250 audiobooków).
“Miasto kości” głosem Anny Dereszowskiej

Od 15 lipca w Storytel można posłuchać pierwszej części bestsellerowej serii “Dary Anioła”. Powieść autorstwa Cassandry Clare czyta Anna Dereszowska.