Rezygnujemy z czytania na rzecz słuchania? Audiobooki na WTK 2018

WTK 2018

Rezygnujemy z czytania na rzecz słuchania? Audiobooki na WTK 2018

Cezary Pazura, Magdalena Witkiewicz, Marcin Ciszewski, Mateusz Borek i Jakub Ćwiek to tylko część osobistości, które można było spotkać podczas Warszawskich Targów Książki na najbardziej interaktywnym stoisku należącym do Storytel. Tu zamiast tradycyjnych książek, można było założyć słuchawki i posłuchać ulubionych historii. Światowe trendy wskazują, że coraz częściej rezygnujemy z czytania na rzecz słuchania.

Pomarańczowe słuchawki zwisające z sufitu i wygodne siedziska jak magnez przyciągały odwiedzających, którzy chociaż na chwilę mogli uciec od stadionowego gwaru i posłuchać wybranych pozycji z listy tysięcy audiobooków dostępnych w aplikacji Storytel. Szwedzki serwis audiobooków  działa w Polsce od przeszło dwóch lat i już po raz drugi zaprezentował się na Warszawskich Targach Książki. Strefa Storytel należała do jednych z największych podczas tegorocznych targów i nie sposób ją było przegapić. Nie zabrakło też premier i współpracujących ze Storytel artystów. Światowe trendy wskazują, że coraz częściej rezygnujemy z czytania na rzecz słuchania.

Audiobooki nie tylko przyciągają nowych klientów, ale także sprowadzają z powrotem tych, którzy wcześniej przestali czytać. Powszechny dostęp do smartfonów, rosnąca popularność streamingu oraz przede wszystkim coraz większe problemy z wygospodarowaniem czasu na czytanie przyczyniły się do spektakularnego wzrostu na rynku książek do słuchania. Według badania Nielsen Book Research przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii prawie 60% obecnych słuchaczy po audiobooki sięgnęło po raz pierwszy w ciągu ostatnich dwóch lat. W grupie wiekowej 18 – 34 lat ten wynik jest jeszcze bardziej imponujący i sięga aż 72%.

mówi Marcin Zwierzchowski, Project Manager w Storytel Polska.

Główną przewagą audiobooków nad tradycyjną książką jest fakt, że nie wymagają one pełnej koncentracji. Można słuchać ciekawej historii podczas wykonywania codziennych czynności takich jak prowadzenie samochodu, gotowanie i sprzątanie, bieganie czy trening na siłowni.
KED_3179.jpgKED_3044.jpgKED_3932.jpgKED_3104.jpg

Audiobooki coraz popularniejsze, również nad Wisłą!

Z okazji drugiej rocznicy uruchomienia Storytel w Polsce, serwis streamingowy przeskanował swoje zasoby w poszukiwaniu odpowiedzi na to gdzie, kiedy i jak często słuchamy audiobooków. Najwięcej osób z aplikacji Storytel korzysta w Stolicy. Na podium znalazły się jeszcze Poznań i Kraków. Co ciekawe, na czwartym miejscu w rankingu uplasowała się Gdynia, która pod względem liczby mieszkańców jest dopiero 12. miastem w Polsce.
Średnio użytkownicy konsumowali w minionym roku 21 audiobooków. Najcześciej słuchamy rano lub tuż przed pójściem spać. A jak rano, to w aucie albo w drodze do pracy. A że czas stania w korkach w Polsce w 2017 roku wydłużył się, to i my mieliśmy więcej czasu na słuchanie. Rekordzista w Polsce w 2017 roku odtwarzał audiobooki przez 4002 godziny, czyli prawie pół roku bez przerwy! To oznacza, że najdłuższą polską pozycję na wirtualnych półkach Storytel, czyli „Potop” Henryka Sienkiewicza trwający 58h i 18 min, mógłby w tym czasie wysłuchać przeszło 60 razy.

Premiery Storytel Polska

Niedawno Storytel przedpremierowo odsłonił pełną wersję książki Kasi Nosowskiej "A ja żem jej powiedziała..." ze zbiorem tekstów zaczerpniętych z instagramowego cyklu wokalistki. Audiobook czyta sama Nosowska. Popularność artystki na tegorocznych Targach Książki była ogromna.  Nie lada gratką dla fanów piłki nożnej było natomiast spotkanie z Mateuszem Borkiem w strefie Storytel związane z premierą książki „Krótka piłka”, która również na tydzień przed oficjalną premiera trafiła w formie audiobooka na wirtualne półki serwisu.
Podczas Warszawskich Targów Książki Storytel zdradził również swoje plany na najbliższe tygodnie.

Poza normalnym planem wydawniczym, gdzie codziennie dodajemy nowe tytuły do serwisu, pracujemy nad dwoma dużymi serialami. Już niedługo w Storytel Original usłyszycie niezwykłą historię w odcinkach, czyli serial do słuchania z Czarkiem Pazurą w rolach głównych napisany przez Marcina Ciszewskiego. Drugi serial to eksperymentalny projekt z Andrzejem Bargielem i K2 w rolach głównych. Wkrótce odsłonimy więcej szczegółów. Ponadto w czerwcu ruszamy z nową kampanią, w której w przewrotny sposób chcemy pokazać, że audiobooków można słuchać gdzie chcesz i kiedy chcesz.

mówi Jakub Barzak, Marketing Manager w Storytel Polska.

Z aplikacji Storytel, która daje dostęp do tysięcy audiobooków na takich zasadach jak podobne platformy rozrywkowe z muzyką czy serialami, korzysta już 0,5 mln użytkowników. W 2017 roku w aplikacji przybyło ponad 1000 nowych pozycji. W zasobach Storytel Original jest już 12 seriali do słuchania, w których możemy usłyszeć głosy m.in. Anny Guzik, Grażyny Wolszczak, Julii Kamińskiej i Jacka Rozenka.

KED_3179.jpg

KED_3044.jpg

KED_3932.jpg

KED_3104.jpg

Storytel na WTK 2018 - IP .docx

Harry Potter w wersji audio już na Storytel!

Polska wersja audiobooka Harry Potter zadebiutowała w Storytel. Wszystkie 7 części popularnej serii J. K. Rowling są już dostępne do słuchania w aplikacji  umożliwiającej streaming audiobooków. Opowieść czyta Piotr Fronczewski.
Jakub Małecki i Krzysztof Piskorski w historiach, których się po nich nie spodziewacie

Projekt Storytel Original to nie tylko nowe fabuły od znanych autorów, ale też nowe wyzwania dla samych twórców. Efektem ostatniej współpracy Storytel z nagradzanymi pisarzami młodego pokolenia jest pierwszy thriller o seryjnym mordercy autorstwa Jakuba Małeckiego oraz postapokalipsa o załodze czołgu Bies Krzysztofa Piskorskiego. Do końca roku Storytel planuje publikację kolejnych kilkunastu seriali audio.
Storytel przygotuje audiobook z relacją Andrzeja Bargiela z wyprawy na K2

To niezwykły człowiek i niezwykły projekt. Andrzej Bargiel, narciarz wysokogórski i alpinista, wyrusza na kolejną wyprawę, której celem jest zjazd na nartach z drugiego najwyższego szczytu na ziemi - K2. To druga próba zrealizowania wyzwania, ale po raz pierwszy relację z tej niezwykłej wyprawy usłyszymy w formie audiobooka w odcinkach. Projekt jest realizowany we współpracy ze Storytel Polska.
Rusza nowa kampania Storytel Polska

Nowa kampania reklamowa Storytel Polska wystartowała z początkiem czerwca. Serwis streamingujący audiobooki postawił na przewrotne hasło „Czytaj tak, jak chcesz". Za kampanią stoi międzynarodowa agencja B-Reel, współpracująca z takimi markami jak Netflix, Google czy H&M.

Rusza nowa kampania Storytel Polska